HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters zijn al jaren beproefd en getest. Hun effect wordt beschreven in internationaal erkende normen. De testprocedures zijn beschreven en gespecificeerd.
De scheidingsefficiëntie verbetert gestaag tijdens het gebruik en de functie kan eigenlijk niet falen omdat dit type filter een soort mechanisch vaste stof is. HEPA-filters zijn aanzienlijk energiezuiniger dan andere technologieën.
De TROX HEPA-filter is gemaakt van materialen die gemakkelijk in het restafval kunnen worden weggegooid. Het kan meerdere jaren worden gebruikt zonder verlies van effectiviteit.
De VDI 6022 adviseert om de hoofdfilter pas na ongeveer twee jaar te vervangen om hygiënische redenen. In veel toepassingen worden HEPA-filters echter veel langer gebruikt.
HEPA-filters met filterklasse H13 zijn ideaal voor het reinigen van binnenlucht. Ze worden standaard gebruikt in operatiekamers of cleanrooms (bijv. bij de productie van chips) en filteren op betrouwbare wijze 99,95% van alle met virus besmette aerosolen uit de ruimtelucht, zelfs bij hoge luchtverversingssnelheden.
H14-filters halen een scheidingsgraad van 99,995%, maar hebben ook bijna twee keer zoveel energie nodig als een H13-filter. Bovendien bieden H14-filters slechts een minimaal voordeel bij normale toepassingen.
Niet alle fabrikanten geven voldoende informatie over het geluidsniveau van hun toestel. Het geluidsniveau moet altijd uitgedrukt worden als geluidsvermogen of geluidsdruk.
De geluidsdruk vereist dat de juiste demping wordt opgenomen, afhankelijk van de ruimte. Bovendien zijn de geluidsgegevens altijd afhankelijk van het luchtvolume en variëren ze sterk afhankelijk van het vermogen waarmee het apparaat werkt.
Zorg er altijd voor dat de informatie over geluidsniveaus en volumestroom overeenkomt met uw wensen. Controleer bovendien of het apparaat bij hogere vermogensniveaus nog steeds stil genoeg is voor uw toepassing.
Een kleiner apparaat verdrijft de gezuiverde lucht op lichaams- of hoofdhoogte. Hierdoor ontstaat tocht.
Als een besmette persoon zich in deze luchtstroom bevindt, kunnen virussen zich met de beweging van de lucht door de kamer verspreiden.
Nog een nadeel: bij compacte ventilatie-units worden de afzonderlijke componenten in een kleinere ruimte geïnstalleerd. De filters hebben een kleiner oppervlak en moeten daarom vaker worden vervangen.
Door het ontwerp is de luchtverversing ook lager. Compacte luchtreinigers zijn daarom alleen geschikt voor hele kleine ruimtes. Meestal ontbreekt het ook aan voldoende geluidsisolatie, waardoor de apparaten erg luidruchtig zijn.
Andere fabrikanten gebruiken technologieën zoals UV-stralen om de virussen in het filter te vernietigen. Dergelijke methoden zijn niet uitgeprobeerd en getest in normale toepassingen. Er zijn vaak geen normatieve testmethoden waarmee het effect op verschillende deeltjes kan worden beoordeeld.
Afhankelijk van de techniek kunnen er afvalstoffen ontstaan die via de lucht weer de kamer in kunnen en schadelijk kunnen zijn voor de mens. Daarnaast moet de functie altijd worden bewaakt, want bijvoorbeeld UV-lampen hebben een beduidend kortere levensduur dan een HEPA-filter.
UV-lampen bevatten meestal kwik en moeten apart worden afgevoerd. Het stroomverbruik is meestal hoger dan dat van een HEPA-filter. Bovendien is UV-licht in de vereiste intensiteit schadelijk voor de mens. Daarom moeten er passende veiligheidsmaatregelen worden genomen bij het ontwerpen van het apparaat.
Virussen zijn veilig opgesloten in het filter. Deskundigen hebben ontdekt dat de COVID-19-pathogeen maximaal 4 dagen actief blijft op oppervlakken, zelfs onder ideale omstandigheden voor virussen.
Net als op elk ander oppervlak in de kamer. Het aanraken van het filter is niet gevaarlijker dan het gebruik van een deurkruk of een kraanhendel.
In tegenstelling tot andere fabrikanten onthouden wij ons daarom van het onnodig vernietigen van de virussen in het filter, bijvoorbeeld door verwarming of UV-straling.
Dergelijke processen verbruiken extra energie. Bovendien kan hun effect niet duidelijk worden aangetoond. Geen enkele gevestigde instantie heeft een specificatie voor het gebruik van dergelijke technologieën in luchtbehandelingssystemen.
Deel deze pagina
Beveel deze pagina aan
U kunt deze pagina delen door de link te delen.
Contact
Bedankt voor uw bericht!
Uw aanbeveling is verzonden naar de ontvanger.
Contact
Wij zijn er om u te helpen.
Wilt u het onderwerp van uw aanvraag en uw contactgegevens specificeren a.u.b.
Tel.: +32 (0) 2/522 07 80
Contact
Bedankt voor uw bericht!
Uw aanvraag is door ons ontvangen en wordt behandeld.
Onze afdeling voor service-aanvragen zal op korte termijn contact met u opnemen.
Voor algemene vragen over producten en diensten kunt u ons ook bereiken op:
Tel.: +32 (0) 2/522 07 80
Contact
Wij zijn er om u te helpen.
Wilt u het onderwerp van uw aanvraag en uw contactgegevens specificeren a.u.b.
Tel.: +32 (0) 2/522 07 80
Contact
Bedankt voor uw bericht!
Uw aanvraag is door ons ontvangen en wordt behandeld.
Onze afdeling voor service-aanvragen zal op korte termijn contact met u opnemen.
Voor algemene vragen over producten en diensten kunt u ons ook bereiken op:
Tel.: +32 (0) 2/522 07 80